woensdag, 04 januari 2017 16:01

Abstract - In the Heat of the Moment: naar een Dual Process Model van seksueel risicogedrag

  • Geschreven door:
    Kenny Wolfs

Er zijn verschillende predictoren van onveilig vrijen, waarbij seksuele opwinding een van de belangrijkste is. Dual Process Modellen zijn uitermate geschikt om de contextuele invloed van seksuele opwinding op condoomgebruik te verklaren. Volgens deze modellen voorspellen impliciete attitudes mede seksueel risicogedrag als de werkgeheugencapaciteit laag is, bijvoorbeeld als men dronken of erg opgewonden is.

Methode
In dit experiment, kijken proefpersonen tijdens een sessie in het lab zowel een neutraal filmpje als een erotisch filmpje. Na het bekijken van elk filmpje vullen zij een vragenlijst in over hun expliciete attitudes en intentie om een condoom te gebruiken. Daarna wordt hen ook nog een Implicit Association Test voorgelegd om hun impliciete attitudes naar condooms te bepalen. Seksuele opwinding wordt zowel subjectief als genitaal gemeten.

Resultaten
Volgens de voorspellingen van het model, worden intenties om een condoom te gebruiken in een neutrale toestand bepaald door de expliciete attitudes. Als mensen echter opgewonden zijn, worden intenties om een condoom te gebruiken ook mede bepaald door de impliciete attitudes over condooms.

Discussie
Dit onderzoek is een eerste onderzoek naar een Dual Process Model van seksueel risicogedrag en ondersteunt het belang van impliciete associaties bij het compleet verklaren van condoomgebruik. Verder worden er ook aanbevelingen gedaan wat dit inhoudt voor toekomstig onderzoek en het ontwikkelen van gepaste interventies.

 

Disclosure
Dit onderzoek wordt gefinancierd door het AIDS Fonds, verder melden de auteurs geen financiële conflicten bij dit onderzoek.